kunosson

Annika Kunosson bjuder på fantasi och verklighet

Äntligen har restriktionerna kring corona släppt. Och detta firar vi med årets första gästutställning på Galleri Lilla Paris. Det är Glumslövskonstnären Annika Kunosson som kommer att pryda våra väggar under dagarna fyra.

Den nu 53-åriga konstnären var ung när hon började måla och rita.
– Jag har alltid skapat på ett eller annat sätt. Började med kritor och tuschpennor. Det blev många prinsessor och elefantteckningar till mamma, säger Annika Kunosson och skrattar.

Hon insåg dock snart att konsten skulle bli en stor del av hennes liv och hon var tidigt inne på att hon måste utbilda sig.
– Redan som tonåring gick jag på akvarellmålning för Lena Jenny Malmsjö i Landskrona och krokiteckning för Roy Evertsens i hans ateljé i Landskrona. Sedan sökte jag och kom in på konstinriktning på gymnasiet lite längre upp i Sverige men kände mig för ung för att flytta hemifrån. Lite senare gick jag på Konstskola i Kristianstad och hade inspirerande lärare som Benedicte Bergmann och Petter Pettersson, säger Annika Kunosson.

Hon har aldrig varit rädd för att testa olika tekniker.
– Jag började med akvarell men övergick till tempera och olja. Nu målar jag mest med akryl.

Annika Kunosson låter sig inspireras av såväl kända som okända konstnärer. Bland de kända finns John Bauer och Toulouse Lautrec och bland de yngre moderna Danka Jaworska.
– Men mest inspireras jag av naturen, ljus, färger, former men också av berättelser, fantasi eller verklighet. Jag hoppas med detta att min konst kan tala till betraktarna på så sätt att de upplever en känsla och tar sig tid att stanna upp och vara här och nu.

Modet är något som symboliserar Annika Kunosson.
– Jag ser själva skapandet som det som driver mig. En klok lärare sa att man som konstnär vid varje streck eller målardrag ska vara beredd på att äventyra eller förstöra sin målning. Våga utmana för att kunna utvecklas och hitta en nerv, hålla skaparglädjen vid liv och ha något att förmedla. Det är något som jag försöker ta fasta på.

Förutom konst på väggarna kommer det även att erbjudas poesi.
– Jag har illustrerat en liten samling av haikudikter som skrivits av Jonas Strandglim och även denna kommer att finnas till försäljning under utställningen, säger Annika Kunosson.

Utställningen pågår den 24-27 februari och vernissagen den 24:e öppnar klockan 17 och håller på till klockan 20. Och som traditionen bjuder så kommer det att serveras hemgjord tårta och kaffe under vernissagen. Övriga öppettider är följande: fredagen kl 14-17, lördag och söndag klockan 11-14.

Dela

Facebook