tove_andersen

Dansk rutin på Lilla Paris

Fredagen den 11 mars är det dags för årets andra vernissage på Galleri Lilla Paris. Det är också första gången galleriet gästas av en utländsk konstnär. Vi säger välkommen till Tove Andresen från Danmark.

Tove Andersen är en mycket aktiv konstnär. Och har alltid varit.
– Redan som 13-14 åring tecknade och målade jag mycket och tidigt insåg jag att konsten var mitt liv. Och jag är lyckligt över att det faktiskt blev så. Jag hade min första utställning 1980, säger Tove Andresen .

De senaste 15 åren har hon varit konstnär på heltid och innan det så jobbade hon med konst när hon inte satt hemma och målade.
– 1990 utbildade jag mig till konstterapeut och efter det jobbade jag som konstlärare på en konsthögskola i många år och jag har även undervisat cirka 150 personer privat, säger konstnären som även är vice ordförande i Kunstforeningen for Helsingør og Omegn.

Av naturliga skäl har hon mest ställt ut i Danmark men hennes konst har också funnits till beskådan i hela Europa. Och nu kommer hon alltså till Landskrona och Lilla Paris.
– Jag missar inte chansen att komma ut och visa min konst. Dessutom älskar jag att galleriet ligger i Skåne och heter Lilla Paris, säger Tove Andresen och skrattar.

Hon bor idag i det lilla samhället Tikøb cirka en mil väster om Helsingör. Hon låter sig dock gärna inspireras i utlandet.
– Jag har precis kommit hem från sydfrankrike. Det var där jag startade upp konstnärsåret, säger hon och pratar om inspiration.
– Ljuset och färgerna är fantastiska. Men hela området, byarna och landskapet ger mig mycket. Att tillbringa tid där konstnärer som Matisse har verkat och bott och där Cézanne gång på gång målade sitt älskade Mont St. Victoire är verkligen inspirerande. Jag känner även en del konstnärer där nere.

Frågan vad hennes konst vill säga om den kunde prata har hon svårt att svara på.
– Många säger att de blir glada av min konst och det älskar jag för det är glädje jag vill förmedla. Jag vill ge betraktare en boost i vardagen.

Det är alltså med stor glädje såväl vi på Galleri Lilla Paris som Tove Andresen hälsa alla välkomna till vernissagen fredagen den 11 april. Klockan 17.00 öppnar vi och håller öppet till klockan 20.00. Som traditionen bjuder så bjuds det på hemgjord tårta så länge det räcker samt annat gott på tallrik och i glas.
Utställningen pågår till och med den 25 mars.

Övriga öppettider:
Måndag-fredag klockan 13-17
Lördag-söndag klockan 11-14.

Dela

Facebook