marlene_wennert

Marlene Wemmert – stress leder till konst

Marlene Wemmert har målat i hela sitt liv. Med vattenfärger och kol när hon var yngre och inom sig fram till 2020. Då blev hon kortvarigt sjukskriven för stressymptom och rekommenderades att skaffa sig en hobby. Det var då hon knöt an till sitt intresse för måleri när hon var yngre. Nu kommer hon till Galleri Lilla Paris för att visa upp sin fina konst.

– När jag blev sjukskriven åkte jag till Panduro och köpte färg, säger Marlene Wemmert och förklarar.
– Det är lätt att man glömmer bort sig själv med familj, barn och att arbeta 100 procent. När jag målade insåg jag att världen utanför tystnade och att jag var i en behaglig bubbla med ett skönt rus.  Det kändes väldigt rätt för mig då och det har det gjort sedan dess, säger konstnären.

Trots att hon endast målat aktivt sedan 2020 så har hon hunnit med att ställa ut.
Jag ställde ut på en trädgårdsvernissage i Löddeköpinge i juni ifjol och sedan på ”Inpå Bara Kroppen” – en samlingsutställning arrangerad av Skaparbubblan på Spritbolaget i Ödåkra i oktober. Senast ställde jag ut på julbasaren med Löddeköpinges konstnärsförening i vintras.

42-åriga Marlene Wemmert är gift och har två barn, 12 och 14 år gamla. Dessutom jobbar hon heltid. Därför blir det inte mycket målande. Men hon försöker hela tiden att sno åt sig tid.
– Jag målar så ofta familjelogistik och jobb tillåter. I realiteten blir det några timmar per vecka.

De konstnärer som hon inspireras mest av är framför allt två.
– Jag inspireras mycket av Emilia Lindberg med sina fantastiska kvinnomålningar. Jag älskar också Claude Monets målningar med sitt vackra ljus och sina behagliga färgkombinationer.

Det är dock inte bara konstnärer som påverkar Marlene Wemmert.
– Jag inspireras av människor, möten, färger och känslor. När jag ser glädjen hos barn likväl som hos vuxna människor. Ibland kan jag ha en förutbestämd ide och ibland är bilden intuitiv. Oavsett blir resultatet alltid något annat än vad starten siade om, säger hon och förklarar.
– För mig är min konst känslan av en varm kram och jag hoppas att jag också lyckas förmedla detta till andra människor. Jag söker mig omedvetet mot positiva känslor och jag vill att mitt motiv ska må bra på den plats det hamnar i målningen. När jag målar barn vill jag till exempel att de ska känna sig trygga i min målning. Jag målar figurativt med abstrakta bakgrunder och föredrar att gestalta kvinnor och barn.

Det händer dock att hon får kreativ blackout. Hon vet dock hur hon ska komma ur den fasen.
– Jag brukar ha flera målningar igång samtidigt. Gärna någon målning som mest handlar om att kladda färg. Gärna olika teman. Några på duk och någon på papper. Det hjälper mig att hålla igång måleriet även om jag är utan idéer. Då kan en stund med färg och pensel, hjälpa mig att hitta nya motiv. Ibland uppenbarar sig motiven i färgerna och ibland kommer de till mig genom vardagliga händelser och funderingar.

Nu ställer hon alltså ut på Galleri Lilla Paris under dagarna fyra. Vernissagen äger rum torsdagen den 31 mars klockan 17-20. Fredagen den 1 april är det öppet klockan 13-17 och på helgen den 2-4 april kan man se Marlene Wemmerts konst mellan klockan 11 och 14.

Dela

Facebook