kristina_assarsson_1

Från Mörarp via världen till Lilla Paris

Kristina Assarsson har, förutom i Sverige, ställt ut i bland annat Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien och Italien. Nästa utställning för konstnären som bor i Mörarp är dock nästan på hemmaplan. Det är med lika stor glädje som stolthet vi kan meddela att hon kommer att hänga sin vackra konst på Galleri Lilla Paris. Vernissagen äger rum på Gallerinatten i Landskrona, fredagen den 13 maj.

De flesta känner igen hennes oljemålningar genom sina tjocka lager, varma färger och paradisiskt vackra motiv.
– Jag vill lyfta människor. Jag vill att de som behöver skall få glädje via mina målningar, att de som behöver en vän skall känna att de har en vän i mina målningar. Jag vill att de som går i mörker skall få ljus via mina målningar, säger hon.

Kristina Assarsson har målat i hela sitt liv.
– Jag är född med penseln i handen. Jag började teckna och måla på golvet innan jag ens lärt mig gå. Jag låg och kröp på golvet och ritade med mina kritor.

Målningen är terapi
Målningen hjälpte henne genom stunder av ensamhet i livet såväl som liten som när hon blev äldre.
– Jag bodde på landet och mina föräldrar hade alltid mycket att göra. Det fanns oftast inga barn jag kunde leka med så då ritade jag. När jag blev lite äldre och kände mig ensam eller utanför eller om jag kände mig speciell eller annorlunda i skolan, eller om jag inte mådde bra så blev konsten min egen terapi. Det var där jag kunde bearbeta allting. Det var genom att måla som jag kunde drömma.

Och sedan dess har målningen varit hennes liv. Det finns dock tillfällen då penslarna får vila.
– Ibland målar jag mer och ibland mindre. Jag är periodare. Ibland måste jag insupa intryck, tänka, drömma och fantisera. Men jag är oftast igång och målningen är redan klar i fantasin innan jag börjar måla.

Någon riktig kramp i processen har hon dock aldrig haft.
– Jag har aldrig märkt av någon kreativ blackout. Jag har för mycket fantasi. Det kommer så många idéer hela tiden så jag måste ofta skriva ner allt. Det skulle kunna bli till en hel bok, säger hon och skrattar.

Känslorna styr
Ibland kan Kristina Assarsson dock hålla sig för skratt.
– Det enda som har stoppat mig i mitt liv det är mitt humör som kan gå väldigt mycket upp och ner. Ibland överdriver jag glädje och sorg för mycket. Det kan bli både höga berg och djupa dalar.

Det är alldeles tydligt att känslorna är det som styr och inspirerar Kristina Assarsson.
– Jag blir inspirerad av allt. Kärlek, glädje, ljus, solsken, healing, kraft, medicin, himmelriket, andlighet, mysticism, Jesus, underverk och godhet. Det är några exempel.

Inspiration kan även komma från andra konstnärer även om hon inte försöker efterlikna deras alster.
– Jag tycker om de Franska impressionisterna. Gillar att det är ljust spontant, somrigt och romantiskt. Jag tycker även om Vincent Van Gogh. Han var duktig på att visa starka känslor med sina färger.

Vernissage på Gallerinatten
Vernissagen äger rum klockan 18-22 på Gallerinatten i Landskrona, fredagen den 13 maj.  Och utställningen varar till och med den 29 maj. Övriga öppettider är måndagar till fredagar 13-18 samt lördagar och söndagar klockan 11-14. Undantaget är Kristi himmelfärdsdagen torsdagen den 26 maj. Då är det öppet klockan 11-14.

Varmt välkomna. Som vanligt blir det tårta och annat gott.

Och glöm inte att besöka de andra gallerierna som ställer ut under Gallerinatten. Du hittar all info här.

Dela

Facebook